Konsert och Musikbrev i april

Kära kammarmusikvänner!

tisdagen 17 april hade vi den stora äran att hälsa er välkomna till

Matilda Sterby, sopran & Per Olsson, piano – Schumann & Mahler

Johan E. Skoglund ger konserten en lysande recension i NSD och på sin blogg. Den går också att läsa här hos oss.

Många tänker på Robert Schumann och Gustav Mahler, när de hör namnen i titeln till kvällens konsert. Vi vill presentera musik som skrevs av de båda männen, men även av kvinnorna i en tidsepok, då det inte var lätt att vara kvinnlig kompositör. Under denna kväll får ni möta de kanske mest kända paren i romantiska musikens era, Clara och Robert Schumann samt Alma och Gustav Mahler.

Matilda Sterby och Per Olsson möttes hösten 2011 i Arvika, då de båda studerade vid Musikhögskolan Ingesund. Där inledde de ett musikaliskt samarbete, delvis under handledning av Musikhögskolans romansspecialist Eelko Moolenar. Samarbetet blev lyckat och ledde fram till en uppskattad romanskonsert ’Beau soir’, med musik av Debussy och Brahms, som spelades på olika håll i Värmland under försommaren 2012. Per och Matilda har under de senaste åren studerat på skilda orter men har ändå fortsatt att musicera tillsammans så fort tillfälle har givits. Deras repertoar består av klassiska franska, tyska och nordiska romanser/lieder. De kan också tillräkna sig en handfull uruppföranden. Under sommaren 2016 konserterade de runtom i Sverige med programmet ’Nordiska romanser’. Sommaren 2017 presenterade duon två nya program; Det är vackrast, när det skymmer– andliga sånger och romanser, samt En dröm/ Jussi Björling i Carnegie Hall’. En av höjdpunkterna under sommarens konsertturné var balkongkonsert på Den Norske Opera i Oslo.

Matilda  Sterby examinerades våren 2016 från kandidat-programmet i klassisk sång vid Norges Musikkhøyskole och Operahøgskolen i Oslo. Våren 2016 blev Matilda utvald att vara solist med Bergen Filharmoniske orkester i Grieghallen. Samma år tilldelades Matilda stipendium av bl.a. Kungliga Musikaliska Akademien. Sedan hösten 2016 studerar hon vid Operahögskolan i Stockholm för Robert Hyman. I sommar hörs hon i Marschner’s opera Vampyren vid Läckö slott.

Per Olsson har studerat piano i Riga på Jazeps Vitols Latvian Academy of Music och på Sibeliusakademin i Helsingfors. Nu studerar han återigen på Musikhögskolan Ingesund. Under 2015 vann Per andra pris i den tyska pianotävlingen Fireworks at Bademwürtemberg. Nu senast i november har Per spelat sin examenskonsert med lieder, soloprogram och tillsammans med orkester, ur Beethovens femte pianokonsert, ’kejsarkonserten’.

 

Vår nästa konsert lördagen 16 juni kl 1700 i Kulturens hus, Restaurangscenen

”Eva Plumppu möter Robert Råberg.

Luleå-musikerna Eva Plumppu sopran och Robert Råberg piano bjuder, tillsammans med sina musikaliska gäster, på vacker musik av Grieg, Purcell, de Frumerie o Mendelssohn i försommarkvällen.”

På vår hemsida www.lkmf.se uppdateras alla konsertprogram.