Recension av Schumann och Mahler

Tre par i leken; Succé
Duo Matilda Streby & Per Olsson
Kulturens hus, lilla salen
Tisdag kväll

Om man spelar poker och lägger fram tre par så kommer man att anklagas för fusk. Sådan tur då att pokerreglerna inte gäller i musiken.  Duo Matilda Sterby & Per Olsson är ett perfekt sopran och pianopar. De bjuder på musik av paren Clara och Rober Schumann samt Alma och Gustav Mahler.
Det är kul att få möta båda kompositörerna i de berömda tonsättarparen.
Före paus är det fokus på makarna Schumann. Först fyra av Roberts sånger. Sedan en av Robert Schumanns sånger som Franz Liszt arrangerat där Per Olssons pianospel verkligen är magnifikt. Sedan följer sex sånger av Clara Schumann. Båda makarna Schumanns sånger är aptitretande små läckerbitar för örat.

Efter paus bär det så av in i makarna Mahlers klangvärld. Fröst fem sånger av Alma sedan dito av Gustav.  Almas sånger är mer moderna medan Gustavs är fast förankrade i romantiken. Hans tredje sång till text av Friedrich Rückert, Vid Midnatt är konsertens absoluta höjdpunkt. Här bevisar kvällens sopran Matilda Sterby tydligast varför hon besitter en stämma som inte lämnar något övrigt att önska. Om hon är så bra redan nu kn man bara fantisera om hu fint hon kommer att låta framöver då hennes röst fått mogna ännu mer.

Det finfina mellansnacket bidrar på bästa sätt till kvällens sköna stämning. Det sätter fint in kvällens verk i sina sammanhang och berättar engagerat om parens kärleksliv.  Men även om man som kan tyska hade det varit trevligt med att få sångtexterna, även översatta i programbladet. Men Sterbys diktion är så utmärkt att det går att hänga med hjälpligt ändå.
Med tre par i leken är given en given succé. Och med en Jussipopdämga som extranummer är lyckan fulländad.

/ Johan E. Skoglund