Spelåret hösten 2024, Lilla salen, Kulturens hus
Söndag 22 september kl. 16.00
Nordiskt ljus och latinsk hetta i sensommarkväll
En romansafton med Susanna Levonen, Mezzosopran och Bernt Wilhelmsson, Piano
Musik ur bl.a. Sånger vid havet av Gösta Nystroem, Sensommarnätter av Wilhelm Stenhammar, Sommarnattens leende av Stephen Sondheim,
Siete Canciones Populares Espanolas av Manuel de Falla, Cinco Canciones Populares Argentinas av Alberto Ginastera och Argentinsk tango av Astor Piazzolla.
Onsdag 16 oktober kl. 19.00
Bach och Tango
Görel Särs, ackordeon dragspel och piano, och Göran Fröberg, flöjt klarinett och saxofon
Görel Särs och Göran Fröberg är två samspelta musiker och kollegor från Kulturskolan i Luleå. De har båda en gedigen musikbakgrund i olika konstellationer.
Görel har med sina rötter i Österbotten, Finland, medverkat på skivinspelningar med finlandssvensk folkmusik. Hon har även jobbat som teatermusiker och är flitigt anlitad som musiker i olika sammanhang.
Göran har med sina rötter i Ljusne, Hälsingland, medverkat som orkestermusiker, solist och dirigent inom många olika musikstilar. Jobbar hösten 2024 som teatermusiker på Norrbottensteatern.
Tillsammans spelar de i ”Bugarikvintetten” och nu även som duo. I det här programmet får vi höra en mångfald av musikstilar, allt från klassiska verk av Bach till passionerad argentinsk tango och traditionell folkmusik.
Söndag 10 november kl. 14.00
Kammarmusik med Kungliga Filharmonikernas Orkesterakademi
GRATISKONSERT!
Program:
Anna Clyne – 1987 för basflöjt, basklarinett, violin, cello och tape
A. Mozart -Stråkkvartett i C-dur
Nielsen -Blåskvintett
Medverkande:
Emilia Reske flöjt/basflöjt
Clara May Teahan oboe
Astrid le Clercq klarinett/basklarinett
Sabina Aran fagott
Ingrid Aukner horn
Eve Gillieron violin
Ekin Kuzukıran violin
Therése Magnusson viola
Cecilia Hutnik cello
Sedan 2016 finns en orkesterakademi knuten till Kungliga Filharmonikerna. Det är en högre akademisk specialutbildning för unga musiker. Utbildningen ges på plats i Konserthuset Stockholm och i samarbete med Musikhögskolan i Piteå vid Luleå tekniska universitet. Examinator för utbildningen är dirigenten Petter Sundkvist, professor i musikalisk gestaltning vid Luleå tekniska universitet.
Utbildningen vänder sig till en internationell målgrupp och det formella namnet är RSPO Orchestra Academy, där RSPO står för Kungliga Filharmonikernas engelska benämning: The Royal Stockholm Philharmonic Orchestra.
Handledare och lärare utgörs huvudsakligen av stämledare ur Kungliga Filharmonikerna. I utbildningen ingår individuell undervisning på respektive instrument, orkesterspel och kammarmusikspel. Till detta läggs även särskilda ”mock-auditions”, det vill säga låtsas-provspelningar där deltagarna får öva på de olika moment som ingår när man ansöker om tjänst i en orkester samt seminarier med erfarna lärare från Musikhögskolan vid Luleå tekniska universitet.
Viktigast av allt är helheten: att ge studenterna möjlighet att vara en del av verksamheten och livet i en professionell symfoniorkester. Orkesterakademin ger också ett flertal egna kammarmusikkonserter. Inom ramen för sin konsertverksamhet har Orkesterakademin även uruppfört nyskrivna verk. Till helheten hör dessutom förfinandet av flera kompetenser utöver själva spelet, till exempel den sceniska närvaron samt förmågan att presentera musiken på ett inbjudande och intressant sätt.
Spelåret våren 2024, Lilla salen, Kulturens hus
Onsdag 24 januari kl. 19.00
Ensam vandrare
Helge Kjekshus, piano
Helge Kjekshus bor i Norge, har varit lektor vid LTU/Piteå och bl a vunnit Griegpriset för sin musik. Ett tiotal CD med honom finns utgivna.
Musik av Grieg, Saeverud och Rachmaninov
Onsdag 20 mars kl. 19.00
Musik genom tider och kulturer
Brusk Zanganeh, violin och Sergio Escalera, piano
Med sina rötter i Colombia och Kurdistan har dessa enastående musiker världen som sin arena och kombinerar här musik från helt olika kulturer i en spännande resa, som också getts ut som CD. Brusk har varit violinist i Norrbotten NEO och Norrbottens kammarorkester.
Musik av Bruckner samt melodier från Armenien och Kurdistan.
Tisdag 23 april kl. 19.00
Morgondagens sångare
Klassiska linjens sångstudenter från LTU/Piteå Musikhögskola.
Under ledning av sin lärare Katherine Osborne får vi möta sångare som vi kommer att kunna se i framtiden på våra scener. Det spännande programmet är speciellt sammansatt för konserten.
//
Reservation för ändringar som i så fall meddelas i musikbrev till medlemma eller på hemsidan www.lkmf.se