Oslo Strykekvartett

Kulturens Hus
Tisdag 14 april kl. 19.00, Lilla salen

Luleå kammarmusikförening har äntligen nöjet att kunna arrangera en konsert med en av Skandinaviens mest hyllade och eftersökta kammarmusikensembler, Oslo Strykekvartett. Kvartetten utgör sedan 1991 en viktig del i norskt musikliv men har också en internationell karriär med framträdanden i hela Europa och i världsstäder som London och New York. Ensemblen är återkommande gäst på ett flertal nationella och internationella kammamusikfestivaler. Kvartettens mångsidighet kommer till uttryck i en repertoar som sträcker sig från de klassiska standardverken till nutida musik från skilda genrer. De framträder ofta stående och utan noter vilket skapar en alldeles särskild intensitet.

1991 grundades kvartetten av Geir Inge Lotsberg och Per Kristian Skalstad, violin, Are Sandbakken, viola och Øystein Sonstad, cello. Liv Hilde Klokk ersatte 2007 Per Kristian Skalstad. Medlemmarna hade alla bred erfarenhet av att spela i olika ensembler och orkestrar, både i Norge och utomlands. I kvartetten kunde man, på hög nivå, fördjupa och renodla studierna av kammarmusikrepertoaren. Beethovens stråkkvaretetter utgjorde kärnan, tillsammans med beställningar och uruppföranden av verk av ett antal

Kvartettens skivinspelningar av Edvard Griegs och Carl Nielsens samtliga stråkkvartetter, stråkkvartetter av Wilhelm Stenhammar liksom av verk av Alban Berg och Jean Sibelius har rönt stor uppmärksamhet och belönats med utmärkelser som ex. Editor’s Choice i det prestigefyllda Gramophone magazine. För sina bidrag till den nutida musiken har kvartetten fått utmärkelser från både kompositörs- och kritikerorganisationer.

Framträdandet och mötet med en varierad publik har alltid engagerat och inspirerat Oslo Strykekvartett. Detta har resulterat i uppskattade skolkonserter, där musiken presenteras med humor och olika upptåg, minifestivaler med speciellt anpassade program och samarbete med olika föreläsare, presentatörer och musikaliska gäster. ”Beethoven Code” festivalen, där Beethovens samtliga stråkkvartetter uppfördes, blev ett viktigt genombrott där man lyckades attrahera en stor, ny publik från vitt skilda bakgrunder. Fruktbara samarbeten med koreografer och Norska nationalballeten har utmynnat i uppskattade framföranden på både balett- och operascener.

I Lilla salen den 14/4 presenterar Oslo Strykekvartett ett program med verk av Beethoven, Schubert och Webern.

Även vid denna konsert tar medlemmarna del av medlemsrabatten genom att ange lösenordet ”jubel 20” när man bokar genom Ticnet eller köper biljett över disk i Kulturens Hus.

Varmt välkomna till vårens sista konsert!