Välkomna till ett musikaliskt möte mellan svenska och indiska musiker!

Välkomna till ett musikaliskt möte mellan svenska och indiska musiker!
Jyotsna Srikanth och Kristallkvartetten
‘Raga seasons, a vibrant fusion of East and West’

Medan det metertjocka snötäcket raskt smälter undan i vårsolen, har Luleå kammarmusikförening fångat tillfället i flykten och engagerat indiska och svenska artister för en nyinsatt och alldeles unik konsert redan den 29 mars!

‘Seasons 4/6′ a vibrant fusion of East and West är ett livfullt samarbete mellan klassisk indisk musik och den västerländska stråkkvartetten. Denna violinkonsert med sex satser, syftandes på Indiens sex årstider och våra fyra, är uttänkt och komponerad av Jyotsna Srikanth – Europas ledande sydindiska violinist, och arrangerad av den indiske pianisten Shadrach Solomon. Indiska ragor blandas med västerländska harmonier till en spännande musikalisk helhet.

Kristallkvartetten, baserad i Piteå, kom i kontakt med Jyostina Srikanth under Classical NEXT i Wien 2014. Samarbetet tar sin början med en Sverigeturné; två konserter i Stockholm och två i Norrbotten våren 2015. Konserten består av två delar; Jyotsna Srikanth och hennes två medmusiker Shadrach Solomon och Manjunath NS respektive Kristallkvartetten framför varsitt program i första delen, för att efter paus tillsammans spela ”Seasons 4/6”.

Jyotsna Srikanth, baserad i London, har sina musikaliska rötter i den sydindiska, klassiska traditionen. I tidig ålder undervisades hon av sin mamma innan hon hon fortsatte sina studier för the Late Sri R. R. Keshavamurthy, en legendarisk violinist på sjusträngad violin. Vid nio års ålder gav Jyotsna Srikanths sina första offentliga konserter. Sedan dess har hon gjort ett stort antal soloframträdanden, ackompanjerat åtskilliga framstående artister och fängslat publik över hela världen. Hon reser och framträder regelbundet i länder som Italien, Schweiz, Portugal, Norge, Danmark, Marocko, Dubai, Singapor och USA samt på festivaler världen över. Flera av hennes konserter har sänts av SkyArts och BBC Radio 3.

Jyotsna Srikanth är också en skicklig klassisk västerländsk musiker som har samarbtetat med hyllade artister inom detta område liksom inom jazz och världsmusik. I Storbritannien har hon framträtt på bl.a. The Royal Albert Hall, Barbican, Southbank, Kings Place, Brighton Dome Theatre, Edinburgh’s Queen’s Hall, Cardiff’s Millennium Hall och St George’s in Bristol and Liverpool. Mer information och musikaliska smakprov finns på www.indianviolin.eu!

Kristallkvartetten bildades 2011 och framträder framför allt i norra Sverige i många skilda sammanhang och inom flera musikaliska genrer. Samtliga medlemmar har studerat på musikhögskolan i Piteå. Med en musikalisk grund i den klassiska musiken spelar kvartettens medlemmar gärna även nutida musik, tango, pop och folkmusik och har samarbtetat med ett antal unga, begåvade kompositörer. Kvartetten består av Isabelle Andö och Nina Sandell (tillfällig ersättare för Maria Sjöstedt), violin, Marie-Louise Klestrup Röijezon, viola och Peter Danielsson, kontrabas. Läs mer om kvartetten och dess medlemmar på www.kristallkvartetten.blogspot.se.

Varmt välkomna till Konsthallen, Kulturens Hus, söndag 29 mars kl. 19.00 för en musikupplevelse utöver det vanliga!!

Kom ihåg att biljettavgiften höjts till 200 kr men ligger kvar på 150 kr för våra medlemmar. För att kunna ta del av rabatten används ett lösenord, som skickats ut till våra medlemmar i den fysiska version av detta musikbrev, som medlemsbevis när biljetten köps via Ticnet eller över disk i Kulturens Hus. Den medlem som värvar en ny medlem till föreningen premieras med en fribiljett till valfri konsert i Kammarmusikföreningens utbud. För barn och ungdomar upp till 16 år erbjuder vi fri entré medan studerande 16-25 år betalar 80 kr.

Vi vill också påminna om ytterligare en konsert att se fram emot, nämligen konserten med Oslo Strykekvartett den 14/4!