Robert Råberg – Kalejdoskop


Evenemangsdetaljer

  • Datum:
  • Kategorier:

Det känns fantastiskt roligt att få komma tillbaka till Kulturens Hus och ge en pianokonsert. Den här gången med ett helt nytt program med andra tonsättare. Programmet innehåller västerländsk konstmusik av stor variation. Nutida klanger av tonsättarna Karen Tanaka och Dimitrij Sjostakovitj. Romantisk musik i form av Johannes Brahms mäktiga rapsodi, Chopins Nocturne nr. 4 och Clara Schumanns vackra och virtuosa ”Romans varié”. Självklart blir det också en pianosonat av jubilaren Beethoven som fyller 250 år nästa år. Konserten rundas sedan av med ett av mina favoritstycken ”Pour le piano” av Claude Debussy. Konserten blir helt enkelt ett musikaliskt kalejdoskop.

Robert Råberg är född och uppvuxen i Luleå och har studerat piano vid Musikhögskolan i Piteå för Ewa Engström och Helge Kjekshus samt vid Hochschule für Musik und Tanz i Köln för prof. Nina Tichman. Han tog examen 2012 och jobbar nu som pianolärare på Musik- och Dansskolan i Piteå. Vid sidan av läraryrket ger han konserter i många olika konstellationer och genrer, bland annat med tangokvintetten Paso nuevo och med Luleprofilen Bo Selinder och bandet Bältornas män. Robert är flitigt anlitad som ackompanjatör och har fortsatt sitt samarbete med olika klassiska musiker efter högskoletiden. Det har resulterat i en mängd konserter i och utanför Norrbotten.

”Så energipåfylld och glad som man kände sig efter denna pianoafton fick man stifta bekantskap med ett nytt begrepp. Råbergeffekten” (Norrländska Socialdemokraten, 160225).

Kalejdoskop
En pianoafton med Robert Råberg

K. Tanaka (f. 1961)
Nothern Lights

D. Sjostakovitj (1906 – 1975)
Tre fantastiska danser
I. Allegretto
II. Andantino
III. Allegretto

J. Brahms (1833 – 1897)
Rapsodi i h-moll, Op. 79:1
 I. Agitato

F. Chopin (1810 – 1849)
Nocturne nr. 4 i F-dur, Op. 15:1
Andante cantabile

C. Schumann (1819 – 1896)
Romans varié i C-dur, Op. 3

PAUS

L. v. Beethoven (1770 – 1827)
Pianosonat nr. 12 i Ab-dur, Op. 26
I. Andante con variazioni
II. Scherzo – Allegro molto
III. Marcia funebre ”sulla morte d’un Eroe”
IV. Allegro

C. Debussy (1862 – 1918)
Pour le piano, L. 95
I. Prélude
II. Sarabande
III. Toccata