Norrbotten NEO – Sketches of Spain


Evenemangsdetaljer

  • Datum:
  • Kategorier:

KAMMARMUSIKPROGRAM MED GITARREN I FOKUS

Spanien är den kulturella outsidern som till sist befriades från morerna och blev en symbol för det exotiska, erotiska och mystiska. Det spanska nationalinstrumentet gitarren står i fokus när dirigenten Christian Karlsen och gitarristen Jacob Kellermann tillsammans med Norrbotten NEO presenterar programmet Sketches of Spain.

Dirigent: Christian Karlsen
Solist: Jacob Kellermann, gitarr

Repertoar
Francisco Coll: Turia (uruppförande)
Manuel de Falla: Homenaje – Le tombeau de Debussy
Pete Harden: Nytt verk (uruppförande)
Isaac Albéniz: Iberia (arr: Karlsen/Kellerman)
Luca Francesconi: A fuoco

Vi får uppleva några av den spanska nationalromantikens stora klassiker, Isaac Albénizoch Manuel de Falla. Musik som vibrerar av musikalisk hetta och brännhet passion. I Iberia tar Albéniz oss med till sitt eget Andalusien där han med sinnlighet och intensitet målar upp sin färgsprakande värld: kulturen, landskapet, människorna, dansen – allt! Den här musiken hyllades av Claude Debussy, som i sin tur tillägnades Homenaje, ett av världens mest omtalade stycken för sologitarr av de Falla.

Vi får också möta den spanska tonsättaren Francisco Coll, bosatt i Schweiz, som med sin klangligt fantasirika och melodiskt intrikata musik intagit positionen som en av Spaniens idag mest framstående och eftertraktade tonsättare. I sin nya gitarrkonsert Turia, som uruppförs under turnén, har han valt flamencon som estetisk och musikalisk utgångspunkt, men tagit den ett steg vidare.

Brittiske tonsättaren och gitarristen Pete Harden har i sitt nya stycke istället låtit sig inspireras av den suggestiva harmoniken i Miles Davis legendariska album Sketches of Spain från 1960; en mix av jazz och spansk folkmusik kryddad med musik av Manuel de Falla och den långsamma satsen i Rodrigos berömda Concierto de Aranjuez.

Internationellt hyllade Luca Francesconi gestaltar i sitt stycke allt som kan rymmas inom uttrycket A fuoco – eldigt. Här finns bländande intensitet men också de oförutsägbara och mångskiftande mönster och skepnader som eld skapar. Francesconi är professor i komposition vid Musikhögskolan i Malmö och har själv studerat för Karlheinz Stockhausen och Luciano Berio.

Verket Turia av Fransisco Coll är beställt av Christian Karlsen, Jacob Kellermann, Föreningen Kammarmusik NU och Norrbotten NEO med generöst finansiellt stöd från Statens Kulturråd och Pro Helvetia, Schweiz Kulturråd.
Pete Hardens nya verk är beställt av Christian Karlsen och Föreningen Kammarmusik NU i partnerskap med Norrbotten NEO och Norrbottensmusiken med generöst finansiellt stöd av Performing Arts Fund NL