Norrbotten NEO – Anders Eliasson


Evenemangsdetaljer

  • Datum:
  • Kategorier:

När tonsättaren Anders Eliasson gick bort en kväll i maj 2013 blickade han fortfarande framåt. ”Det ska bli spännande att dö”, sa han. Han förlorade aldrig sin nyfikenhet – det fanns alltid ett framåtblickande. Vi andra tvingas blicka bakåt: de riktigt stora konstnärskapen blir vi ofta varse i backspegeln.

Repertoar
Anders Eliasson: Trio
Anders Eliasson: Senza Risposte
Anders Eliasson: Notturno
Anders Eliasson: Fogliame: quartetto per pianoforte e trio d’archi
Anders Eliasson: Fantasia per sei strumenti

Norrbotten NEO porträtterar Anders Eliasson
Anders Eliasson (1947-2013), född i Borlänge men bosatt och verksam i Stockholm, värnade sin konstnärliga integritet och höll sig borta från musiklivets trender och kotterier. Uppriktigheten och äktheten i varje ton och musikalisk fras var ett sätt att leva. Människan Eliasson är musiken.
I samband med att Eliasson skulle ha fyllt 70 år presenterar Norrbotten NEO en porträttkonsert med flera nyckelverk som tecknar bilden av tonsättaren. Det är ett program som via hans kammarmusik illustrerar några av de viktigaste faserna och höjdpunkterna i skapandet – med ett tidsspann på nästan 30 år.

Den nästan jazzpoetiska Trio för violin, vibrafon och piano (2010) hör till den sene Eliassons avklarnade produktion, och detsamma gäller den virvlande och briljanta Fantasia per sei strumenti (2009) – som skrevs direkt för just Norrbotten NEO 2009.
Både Notturno (1981) för basklarinett, cello och piano och Senza risposte (1981) för flöjt, violin, cello och piano är absoluta nyckelverk hos Eliasson. Det var vid denna tid som Eliassons mogna tonspråk formulerades, efter det fördjupningsarbete som pågått under hela 1970-talet. I ett sinnligt verk som Fogliame (1990) – ”lövverk” – för stråktrio och piano, framträder all den känslighet som gjorde – och gör – Eliasson till en av vår tids viktigaste tonsättare.

Biljetter kan köpas via Ticketmaster eller i Kulturens Hus biljettkassa.
För ungdomar tom 17 år är det gratis, gratisbiljetter kan endast hämtas på Kulturens hus