Norrbotten NEO – Jubileumsprogram


Evenemangsdetaljer

  • Datum:
  • Kategorier:

2017 är det 10 år sedan Norrbotten NEO bildades, och de har därför satt samman ett program med en blandning av sina favoritstycken genom åren.

Biljetter finns att köpa på Ticketmaster och i Kulturens Hus biljettkassa.

Dirigent: Petter Sundkvist

Repertoar
Christophe Bertrand: Satka
Kaija Saariaho: Light and Matter *
Rolf Wallin: Age of Wire and String
Chaya Czernowin: AYRE: TOWED through plumes, thicket, asphalt, sawdust and hazardous air I shall not forget the sound of **
Franco Donatoni: Arpège
Madeleine Isaksson: Isär **

* Sambeställning av Bowdoin Music Festival, The Library of Congress, Britten Sinfonia och Norrbotten NEO
**Beställningsverk av Norrbotten NEO

Starka uttryck! Sofistikerade klanger och sällsam skönhet. Norrbotten NEO fyller tio år och firar med ett jubileumsprogram där både musikernas, publikens och branschens favoriter finns med. Ett program som speglar ensemblens själ.

– Ja, här finns internationella storheter med tonvikt på Norden och en fin blandning av nybeställningar av Norrbotten NEO och befintlig repertoar. Så har programsättningen sett ut ända från början, säger dirigenten Petter Sundkvist, en av Norrbotten NEOs grundare som också leder ensemblen vid jubileums- konserterna.

En levande konstmusikscen kan inte existera utan ny musik. Därför har ensemblen Norrbotten NEO samma betydelse och vikt för den klassiska musiken som en forsknings- och innovationsavdelning vid ett internationellt verksamt teknikföretag. Tillsammans med Norrbotten NEO har tonsättare möjlighet och konstnärligt utrymme att prova nya idéer, spelsätt, klanger och frågeställningar. Och musikerna har möjlighet att i nära dialog med tonsättare och ljud- och datatekniker, utveckla nya metoder och speltekniker.

– Det fanns ett stort behov av en ensemble för ny musik och jag insåg att en sådan skulle kunna fungera som den perfekta pusselbiten i samspel med Norrbottens Kammarorkester och Piteå Kammaropera, och samtidigt bli ett tillskott i både det regionala och nationella musiklivet, säger Petter Sundkvist.

En av Norrbotten NEOs viktigaste uppgifter vid sidan av att själv beställa och uruppföra musik, är att fånga upp och framföra centrala och viktiga verk som uruppförts av utländska ensembler och på så sätt inspirera vårt inhemska musikliv. Och till det här jubileet presenterar ensemblen en inspirerande blandning av moderna klassiker som Franco Donatonis Arpège och framtida klassiker som Rolf Wallins Age of Wire and String, Madeleine Isakssons Isär och Polarpristagaren Kaija Saariahos Light and Matter.

Sedan starten 2007 har Norrbotten NEO som består av sju heltidsanställda musiker utvecklats till en omistlig del av det samtida svenska musiklivet och har internationellt anseende som en av de allra främsta ensemblerna för ny musik.