Norrbotten NEO i Luleå Domkyrka


Evenemangsdetaljer

  • Datum:
  • Kategorier:

image002Kvällen första verk Rain Spell är komponerat av japanske Toru Takemitsu (1930-1996) vars musik förenar drag av västlig modernism med traditionell japansk musik. Verket återspeglar Torus fascination för regn och vattnets slumpartade, nästan förtrollande rörelser. En av Torus stora inspirationskällor var den franske kompositören Claude Debussey.

Kvällens andra verk Introduktion och Allegro av kompositören Maurice Ravel (1875-1937) är ett harmoniskt verk där lyssnaren fångas upp av harpans sköra toner för att sedan explodera och exploatera ensembleinstrumentens fulla resonans. Verket beskrivs ofta som ett genuint kammarmusikstycke.

Claude Debussy (1862-1918), som tidigare nämnts, kvällens tredje kompositör. Debussy närapå magiska pianospel gjorde att han snabbt, under 1900-talets början, etablerade sig som en portalfigur inom fransk musik. Idag är Debussy ihågkommen som en musikalisk legend. Verket Sonat för flöjt, viola och harpa L 137 var först tänkt för flöjt, oboe och harpa men ändrades sedan till flöjt, viola och harpa därför att Debussy ansåg att violans klangfärger harmoniserade bättre med de övriga instrumenten.

Konsertens avslutande verk Klarinettkvintett op.115 komponerat av Johannes Brahms (1833-1897) skrevs till klarinettisten Richard Mühlfeld efter det att Brahms hört Mühlfeld spela klarinett vid ett besök i Meiningen 1891. Brahms spenderade sommarmånaderna med att fullborda sin kvintett som samma år med just Mühlfeld som solist uruppfördes.