Nils Klöfver – Gitarrens Mästare och deras musik


Evenemangsdetaljer

  • Datum:
  • Kategorier:

Nils Klöfver är klassisk gitarrist och eftertraktad solist för konserter och inspelningar samtidigt som han ger föreläsningar på musikhögskolor runtom i världen. Han tog sin examen på Royal College of Music i London och frilansade där i många år innan han flyttade till Kina och där han leder gitarrutbildningen på en musikskola utanför Shanghai.

Efter att tidigt ha börjat sin musikaliska bana på kommunala musikskolan i Borlänge fick han i tonåren möjlighet till gitarrlektioner för Per-Olof Hedlund på musikkonservatoriet i Falun. Där kom han också att studera heltid ett år efter gymnasiet, då med Leif-Åke Wiklund som lärare. Därefter blev Nils antagen till Royal College of Music i London där Carlos Bonell och Gary Ryan var hans huvudlärare. Nils har mottagit stipendier från bland andra Kungliga Musikaliska Akademien, Sparbankstiftelsen och Borlänge Kommun.

Nils intresse för Georg Bolins 11-strängade altgitarr har gjort honom till något av en ambassadör för instrumentet utomlands. Han ger föreläsningar på musikhögskolor och universitet och har även spelat in albumet ”Altgitarr” till instrumentets 50-årsjubileum. Albumet är ett samarbete med konstnären Jenny Svenberg Bunnel och finns även som specialutgåva på vinylskiva där hennes konstverk är specialtryckta på de numrerade omslagen.

Tillsammans med flöjtisten Kimberley Boyle är Nils konstnärlig ledare för Castle Concert Series, en konsertserie där skotska borgar och slott står värd för kammarmusikkonserter. Det är ett initiativ där klassiskt musik flyttar ut ur konserthusen och förenas med den arkitektur och kulturhistoria som finns i överflöd i dessa unika miljöer.

Som huvudlärare i gitarr vid Wycome Abbey School i Changzhou styr han utvecklingen av gitarrundervisningen samtidigt som han konserterar flitigt runt om i landet. För tillfället arbetar Nils med ett album med bland annat hans egen komposition Revolving Rondo och hans arrangemang av den berömda kinesiska folksången Mo Li Hua.

Program

1500-1561 Luys de Milan
Pavana 1 och 2

1510-1580 Alonso Mudarra
Fantasia no.10 (Fantasía que contrahaze el arpa en la manera de Ludovico)

1562-1626 John Dowland
Lachrimae

1687-1750 Weiss
Fantasia

1778-1839 Fernando Sor
Variations on a theme by Mozart

1852-1909 Francisco Tarrega
Capriccio Arabe
Recuerdos de la Alhambra

1885-1944 Agustin Barrios Mangore
La catedral

1893-1987 Andres Segovia
Estudio sin Luz
Impromptu

1955-2016 Roland Dyens
Saudade nr 3