Längs vindalarna


Evenemangsdetaljer

  • Datum:
  • Kategorier:

Med såväl vin och mat som musik lyser vi upp i höstmörkret den 11/9 med vår första konsert för säsongen. Förbered dig på en spännande konsert och glöm inte bort att köpa separat biljett till vinprovningen (260 kr) som börjar kl 18.00

I ett fördjupat samarbete har den internationellt verksamme och uppmärksammade Pierre-André Valade tillsammans med Norrbotten NEO komponerat ett program som han valt att kalla Längs vindalarna (Along the Wine Road).

Med utgångspunkt i fyra verk från Italien och Frankrike, där vinodling på samma sätt som musiken är en del av den gemensamma kulturen, leker Pierre-André Valade med tankar om komplexitet och glädje. Gemensamt för musik och vin, menar han, är att båda förknippas med njutning samtidigt som själva skapandet kräver ett stort mått av expertis för att kunna nå en hög nivå. Men hur är det egentligen? Kan intellekt förknippas med njutning och kan njutningen vara annat än enkel?

Sitt resonemang spinner Pierre-André Valade kring Ivan Fedeles fantastiska känsla för färg och form i hans Immagini da Escher (2005), Philippe Leroux´s infallsrika skapande i Voirex (2002), Bruno Mantovanis omedelbara och direkta energi i verket Les Danses interrompues (2001) och Valerio Sannicandros eteriskt färgade palett i stycket Odi di levante (2008).

I centrum för denna konsert står den franske tonsättaren Philippe Leroux´s verk Voirex som Pierre-André Valade uruppförde i Paris för drygt tio år sedan. Omedelbart stod det klart för honom att han hade att göra med ett mästerverk. Så här berättar han själv: ”Vad kännetecknar då ett mästerverk? Det är ett verk som når bortom att vara ett vackert konstverk; det framstår som en milstolpe som sätter en ny standard för åhörare, utövare och framtida generationers tonsättare. För en uttolkare är det ett verk om vilket man säger att man aldrig känner till helt och fullt. Vid varje framförande finns där något nytt att upptäcka och belysa. Voirex hör tveklöst till den sortens verk. En i sanning vacker musik som också innehåller nya upptäckter – en utvidgad ljudupplevelse genom kompositörens slående känsla för innovation. Verket blir mer än musik och ger lyssnaren den mycket speciella upplevelsen av en mycket större konstform.”

Solist i Voirex blir den franska sopranen Donatienne Michel-Dansac, som också hon var med om uruppförandet av stycket i Paris för tio år sedan. Verksam i flera länder och en ofta inbjuden solist till olika ensembler och festivaler har hon aldrig känt något behov av att specialisera sig – Donatienne Michel-Dansac sjunger nutida musik lika gärna som hon framför verk hämtade från andra musikaliska eror.

Klarinettisten Robert Ek från Norrbotten NEO berättar om verken som framförs och hur de kan kopplas ihop med just ädla drycker.

Välkommen till en spännande konsert som med anledning av konsertens tema föregås av en mindre vinprovning (bokas separat, begränsat antal platser), och något gott att äta till!

Konserten börjar 19.30 men vinprovningen börjar redan klockan 18.00 i Loungen på plan fem. Vi provar tre olika viner, i liten mängd, från olika vindalar. Vinerna presenteras och serveras med goda appetizers. En välsmakande och mättande matbit ingår. Om du vill kan du köpa ett glas vin till denna i restaurangen.

Vinprovningen bokas före 9 september i samband med biljettköpet. Deltagarantalet är begränsat till 40 personer och priset för provningen är 260 kronor.

Länk till biljettköp