Cembalo Paradisio


Evenemangsdetaljer

  • Datum:

 

Anna Paradiso

Född i Italien, bosatt i Sverige och med en doktorsexamen i klassisk latin ägnar hon sig numera företrädesvis åt musiken. Förutom solistuppdrag över hela Europa ingår hon också i barockensemblen Paradiso Musicale, bland annat tillsammans med blockflöjtisten Dan Laurin – gruppen kom 2012 ut med den kritikerrosade cd:n The Father, the Son and the Godfather, på prestigefyllda BIS. Själv är hon aktuell med inspelningen Cembalo Paradiso (Barn Cottage Records) och just nu planerar BIS för sex album signerade Anna Paradiso Laurin fram till 2015 – bland annat med hennes tolkningar av J H Romans samtliga klaversonater.

I den här produktionen med Norrbotten NEO sätt cembalon i förgrunden i ett program som tar avstamp i barocken, men som också har tydliga kopplingar till vår samtid. Inte oväntat passar man på att lyfta fram Johann Sebastian Bach, vars Brandenburgkonserter skrevs 1721 som en gåva från tonsättaren till greven av Brandenburg. Konserterna, sex till antalet, beskrevs av Bach själv som ”konserter med åtskilliga instrument” något som skulle komma att bli deras öde under de kommande drygt 100 åren. Greven av Brandenburg hade nämligen inte tillgång till så många olika musiker och noterna hamnade i hans bibliotek där de glömdes bort. Först 1850 uruppfördes musiken, som då alltså fick sitt namn.

Anna Paradiso Laurin och Norrbotten NEO kommer att framföra den femte av dessa musikaliskt sett väldigt individuella Brandenburgkonserterna – ett självklart val här med tanke på solistinstrumentet cembalo. Dessutom framförs också Bachs Cembalokonsert i f-moll (BWW 1056), ett stycke av intressanta Manuel de Falla – den spanska kompositören (1876-1946) som efter inbördeskriget kom att bosätta sig och verka i Argentina – och så ett uruppförande av ett verk av tonsättaren Vito Palumbo.

Palumbo är diplomerad pianist och utbildad tonsättare i Siena och Rom i sitt hemland Italien. Hittills har han skrivit ett femtiotal verk för kammarensembler, solister, för teatersammanhang och större orkestrar – bland annat för Berlinerfilharmonikerna. Bland Vito Palumbos senaste kompositioner finns ett stycke skrivet för Dan Laurin och Gävle Symfoniorkester. Anna Paradiso Laurin kommer för övrigt att medverka som solist med ett av hans verk på en kommande inspelning med just Gävle Symfoniorkester.

Biljetter kommer att säljas bland annat via Kulturens Hus biljettkassa, samt i dörren vid mån av plats.