Musikbrev i februari

Kära kammarmusikvänner!
Luleå kammarmusikförening hälsar Er varmt välkomna till Kulturens hus, Lilla salen
13 februari 2017 kl 19

HISTORIEN OM DEN 11-STRÄNGADE ALTGITARREN I KONSERTFORMAT

ALTGITARREN 50 år
Nils Klöfver

I mitten av 60-talet möttes två av Sveriges gitarrgiganter, gitarristen Per Olof Johnson och gitarrbyggaren Georg Bolin. Resultatet av deras samarbete blev något alldeles speciellt – en 11-strängad gitarr med något kortare greppbräda och en helt fantastisk klang. I och med detta var ett efterlängtat tillägg till gitarrfamiljen ett faktum.

Konserten är en blandning av föreläsning och konsert där en informell presentation av altgitarren vävs samman med en mängd musikexempel från renässansen till idag. Nils Klöfver vill sprida vetskapen om instrumentet som i sin tur säkrar återväxt både i form av unga altgitarrister och också kompositörer som är beredda att skriva ny musik för altgitarren.

Nils Klöfver har föreläst om altgitarren på flera musikhögskolor och universitet i bland annat London och Bogotá. Nils Klöfver är utbildad vid Musikkonservatoriet i Falun och vid Royal College of Music i London. Han kom i kontakt med altgitarren tidigt i tonåren och sedan dess har den varit en lika trogen följeslagare som den 6-strängade gitarren.

Väl mött!