Musikbrev i januari

Kära Vänner av den stora musiken i det lilla formatet!

Luleå kammarmusikförening hälsar Er varmt välkomna till ett nytt spännande år med kammarmusik i vårt vackra Kulturens hus.

M e l l a n V e n u s o c h M a r s

med verk av Clara Schumann, Charlotte Bray, Paule Maurice, Leilei Tian och Fernande Decruck

Måndag 22 januari 2018 kl 1900 i Kulturens hus, Lilla salen

Magnus Sköld, piano, och Johannes Thorell, saxofon

Duo Sköld/Thorell
har funnits sedan 1999 och har bland annat vunnit Wolfgang Jacobi-tävlingen i München och gjort inspelningar för SR P2 samt Bayerska och Sydvästtyska radion.

Saxofonisten Johannes Thorell
är född 1976 och uppvuxen i Skövde. Efter studier vid Kungliga musikhögskolan i Stockholm samt Conservatorium van Amsterdam debuterade Johannes 2002 med Kungliga Filharmoniska orkestern i Edison Denisovs konsert för altsaxofon och orkester.

Johannes är en aktiv kammarmusiker och spelar regelbundet med Nordiska saxofonkvartetten samt i duo tillsammans med pianisten Magnus Sköld. Hans stora intresse för samtida musik har lett till ett flertal beställningar och uruppföranden av ny musik av tonsättare som LeiLei Tian, Andrea Tarrodi, Molly Kien, Katarina Leyman, Per Egland, Ylva Q Arkvik, Tebogo Monnakgotla, Benjamin Taylor, Björn Bolstad Skjelbred, Charlotte Bray, Dror Feiler, Lars Ek-ström, Lars Carlsson och Mårten Josjö, Ray Naessén med flera.
Johannes presenterades 2003 som ”ung svensk solist” vid konsertserien Musik på sörmländska slott och herresäten, och sommaren 2004 utsågs Johannes till Stora Enso Kvarnsvedens ”bruksstipendiat”, vilket bl.a. innebar en konsert i Furudals bruk under festivalen Musik vid Siljan och 2005 medverkade Duo Sköld/Thorell vid Ung och lovande i Västerås.

2011 släpptes debut-CD:n The forbidden saxophone, som 2012 följdes upp med skivan Far North.

Johannes är sedan 2012 Selmer Paris Performing artist och driver även Nordic Saxophone Festival.

Pianisten Magnus Sköld
är född i Stockholm 1974. Efter orgelstudier vid Sköndalsinstitutet i Stockholm följde pianostudier vid Kungliga musikhögskola för Ester Bodin-Karpe och Staffan Scheja samt på Sibeliusakademin i Helsingfors för Liisa Pohjola. Magnus har genom åren etablerat sig som ackompanjatör, kammar- och orkestermusiker och även som sångare. Han har deltagit i festivaler
i Sverige, Norge, Litauen, Tyskland och Frankrike. Som solist har han framfört pianokonserter av bl.a. Mozart, Chopin, Schumann, Rachmaninov och Bartók. Magnus har också tilldelats ett antal större stipendier och medverkat vid ett flertalet radio- och skivinspelningar.

 

Vår nästa konsert 27 februari kl 1900 i Kulturens hus, Lilla salen

Möt Oslo strykekvartett en av vår tids mest allsidiga och hyllade stråkkvartetter. Kvartettens mångsidighet kommer till uttryck i en repertoar som sträcker sig från de klassiska standardverken till nutida musik.

Oslo strykekvartett är sedan 1991 en viktig del i norskt musikliv och en återkommande gäst vid ett flertal nationella och internationella kammarmusikfestivaler.