Musikbrev i september

Kära kammarmusikvänner!
Luleå kammarmusikförening hälsar Er varmt välkomna till
Slavisk afton för violoncell och piano
Kulturens hus, Lilla salen
19 september 2017 kl 1900

Christopher Hästbacka, piano, och Andreas Lavotha, violoncell

 

Cellisten Andreas Lavotha, född 1990, blev sommaren 2015 klar med sina diplomstudier på Kung-liga Musikhögskolan i Stockholm. Förutom att studera för prof. Ola Karlsson På KMH i Stock-holm har Andreas varit utbytesstudent hos Mikael Ericsson på musikhögskolan i Prag.
Andreas har vid ett flertal tillfällen framträtt som solist med orkester, senast med Stockholms Ungdoms Symfoniorkester i Tjaikovskijs ”Rokokovariationer” under ledning av Glen Mossop. Andreas har också framträtt i konserter av bl.a. Boccherini, Saint-Saens och Shostakovich.
Kammarmusiken är den musikform som Andreas brinner mest för, han är mycket flitigt aktiv och har medverkat vid festivaler i Sverige, Frankrike och Spanien, bl.a. Saxå Kammarmusikfestival, Askanäs Kammarmusikserie, Festival de Musique de Chambre i Arles sur Tech, Skägga Kam-marmusikfestival och Svenska Unga Kammarsolisters festivaler.
Andreas har tilldelats flertalet stipendier, däribland kan nämnas Frimurarnas Jubileumsfond, John Andersson i Anderslövs Stiftelse, Kungliga Musikaliska Akademiens Ungdomsstipendium, Hans Dalborgs Musikstipendium och Saxå Kammarmusikfestivals stipendium.
Andreas arbetar säsongen 15/16 i Gävle Symfoniorkester och är även medlem i O/MODERNT Kammarorkester.

Christopher Hästbacka, född i Stockholm är utbildad klassiskt pianist. Han har en kandidatexa-men från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och en masterexamen från Edsbergs musikin-stitut. Nu studerar han på den tvååriga påbyggnadsutbildningen i interpretation, tidigare kallad solistdiplom på Edsbergs musikinstitut.
År 2012 gick han som enda skandinaviska tävlande till final i den internationella pianotävlingen Nordic Piano Competition och erhöll därefter fjärdepris. Tidigare har han deltagit i den Svenska Steinwaytävlingen där han vunnit både första, andra och tredje pris. År 2014 medverkade han i Stockholm International Music Competition och tog hem första pris. Duo Hästbacka Persson som också består av saxofonisten Linn Persson blev tillsammans med fyra andra ensembler ut-sedd till Ung och Lovande 2015 av Kammarmusikförbundet. Nu senast erhöll han delat andrapris i Solistpriset 2016 som avgjordes i Berwaldhallen i Stockholm.
Christopher har framträtt med flertalet orkestrar däribland Sveriges Radios Symfoniorkester samt samarbetat med dirigenterna Jan Risberg, Georg Lidström, B Tommy Andersson, Glenn Moss-sop, Stefan Karpe och Jaime Martin. Han har både som kammarmusiker och som solist framträtt på scener som Berwaldhallen, Musikaliska och Konserthuset i Stockholm samt i länder som Ita-lien, Tyskland, Frankrike, Finland, Litauen, Estland och England med flera.